Σάββατο, Μαΐου 15, 2010

Πιο πέρα απο τα μάτια...



Οι εξαιρετικά επιτυχημένες φθινοπωρινές εμφανίσεις του σημαντικού τραγουδοποιού Χρήστου Θηβαίου στο Σταυρό του Νότου είχαν ως φυσικό επακόλουθο την αποτύπωση αυτών των καλλιτεχνικών παραστάσεων σ’ ένα διπλό δίσκο-ζωντανή ηχογράφηση με τον τίτλο πιο ‘’Πιο πέρα απο τα μάτια’’.Η χρονική σύμπτωση της κυκλοφορίας αυτής της ζωντανής ηχογράφησης με την επιστροφή του Χ.Θηβαίου στη γνωστή μουσική σκηνή για λίγες ακόμα εμφανίσεις στα τέλη της άνοιξης έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο έναν εξαιρετικά επιτυχημένο κύκλο μουσικών παραστάσεων.
Στο άλμπουμ ‘’Πιο πέρα από τα μάτια’’ που δανείζεται τον τίτλο του από το υπέροχο τραγούδι του Χρ. Θηβαίου σε στίχους Άλκη Αλκαίου ερμηνευμένο για πρώτη φορά εδώ από τον Χρήστο Θηβαίο αποτυπώνονται οι σημαντικότερες στιγμές της καλλιτεχνικής διαδρομής του τραγουδοποιού. Ο ίδιος ο σημαντικός τραγουδοποιός περιέγραψε στην πρόσφατη συνέντευξή του στον ‘’Ορφέα’’ και το Μιχάλη Τσαντίλα τη φιλοσοφία των φετινών ζωντανών εμφανίσεων και τη σκοπιμότητα της αποτύπωσης των σημαντικότερων στιγμών της σε μια ζωντανή ηχογράφηση ‘’... υπάρχουν για μένα καινούρια τραγούδια στο δίσκο με τη μορφή της διασκευής τραγουδιών από συναδέλφους που εκτιμώ βαθιά, τον Σωκράτη Μάλαμα και τον Παύλο Παυλίδη. Το πιο σημαντικό για μένα όμως είναι ότι ήθελα πολύ να καταγραφεί η μουσική ματιά και δημιουργικότητα του πυρήνα των μουσικών που τα τελευταία χρόνια με αγκαλιάζει και τους θεωρώ "συγκρότημα". Πολλοί έχουν μιλήσει για τους "Συνήθεις Ύποπτους" του 2010 και είναι οι Γιάννης Αγγελόπουλος, Πέτρος Βαρθακούρης, Δημήτρης Γιαννόπουλος και Βαγγέλης Στεφανόπουλος...’’.Ο Χ.Θηβαίος περιγράφει με αυτά τα λόγια μια διαφορετική καλλιτεχνική διάσταση που ξεπερνά την απλή σκοπιμότητα της παρουσίασης των σημαντικότερων στιγμών της καλλιτεχνικής του διαδρομής :την καταγραφή της μουσικής ματιάς στα τραγούδια του απο το συγκρότημα που τον συνοδεύει τελευταία στις εμφανίσεις του.
Στη ζωντανή αυτή ηχογράφηση παρουσιάζονται τραγούδια χαρακτηριστικά της διαδρομής του σημαντικού τραγουδοποιού...απο το ‘’Ημερολόγιο’’,τις ‘’Μέρες αδέσποτες’’,τον ‘’Άμλετ της Σελήνης’’,την ‘’Αγάπη’’,τη ‘’Μικρή Πατρίδα’’... ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα, που επιμελήθηκε από κοινού με τον Άγγελο Σφακιανάκη. Ένα οδοιπορικό από την εποχή των Συνήθων Υπόπτων, από την συνεργασία του με τον Θάνο Μικρούτσικο, από την συνεργασία του με τον Γιώργο Ανδρέου αλλά και επιλογές από τους προσωπικούς του δίσκους. Σαν bonus tracks περιλαμβάνονται τρία τραγούδια – το ‘’Μετάξι’’ των Σ. Μάλαμα- Ά. Αλκαίου, η ‘’Σιωπή’’ του Π. Παυλίδη και το ‘’Ημερολόγιο’’ του ίδιου του Χ.Θηβαίου - ερμηνευμένα μόνο με δύο πιάνα (Σταύρος Λάντσιας και Τάκης Φαραζής), από τη σειρά συναυλιών Ανάμεσα σε δύο πιάνα που οργάνωσε το Δίφωνο στο Ωδείο Φ. Νάκας.
Ο Χρήστος Θηβαίος με τη μοναδική χροιά της φωνής του και την ιδιαίτερη εκφραστικότητα των ερμηνειών του προσφέρει εξαιρετικές ερμηνείες στις σημαντικότερες στιγμές της καλλιτεχνικής του διαδρομής συνοδευόμενος απο μια πολύ καλή μπάντα που αποδίδει εξαιρετικά με ήχο τζαζ τις μελωδίες των τραγουδιών.




Στο δίσκο συμμετέχουν :ο Θάνος Μικρούτσικος (πιάνο), ο Γιώργος Ανδρέου (πιάνο) και η Emilia Ottaviano (τραγούδι, φωνητικά). Παίζουν οι μουσικοί: Βαγγέλης Στεφανόπουλος (πιάνο, πλήκτρα, ηλεκτρική κιθάρα, βιολί), Πέτρος Βαρθακούρης (κοντραμπάσο, κιθάρα, φωνητικά), Γιάννης Αγγελόπουλος (τύμπανα, φωνητικά) και Δημήτρης Γιαννόπουλος (φλάουτο, melodica, soprano και tenoro σαξόφωνο, dizi, φωνητικά) που είχε και την επιμέλεια της ορχήστρας.

Ο δίσκος αφιερώνεται στη μνήμη του Συνήθους Υπόπτου Τάσου Λώλη.

Ο δίσκος ‘’Πιο πέρα απο τα μάτια’’ κυκλοφορεί απο τη Legend.


CD 1

1 ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ
2 ΞΗΜΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ
3 ΧΟΡΕΥΩ
4 ΜΕΡΕΣ ΑΔΕΣΠΟΤΕΣ
5 ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΕΝΟΣ ΑΠΟΚΡΥΦΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ
6 ΑΣ ΧΑΘΕΙΣ
7 ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΡΧΕΤΑΙ
8 ΑΝ ΑΚΟΥΣ
9 ΓΥΝΑΙΚΑ - ΜΕ EMILIA OTTAVIANO
10 ΜΑΥΡΟ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙ
11. ΜΑΥΡΟ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙ - ΜΕ EMILIA OTTAVIANO
12 Ο ΑΜΛΕΤ ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ - ΠΙΑΝΟ ΘΑΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ
13 ΘΕΛΩ ΤΗ ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΦΥΓΕΙΣ
14 ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΑΛΛΟΣ
15 ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΙΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΕΝΑ ΤΣΙΓΑΡΟ

CD 2

1. ΠΙΟ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ
2. ΚΟΡΟΝΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
3. ΑΓΑΠΗ
4. ΤΡΑΠΟΥΛΑ
5. ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ
6. ΜΕΙΝΕ
7. ΜΕ ΚΥΝΗΓΑΕΙ Η ΘΑΛΑΣΣΑ
8. ΘΑ 'ΘΕΛΑ ΝΑ 'ΣΟΥΝ ΕΔΩ
9. ΒΡΟΧΗ ΜΟΥ
10. ΑΒΑΤΟ (ΣΤΟ ΠΙΑΝΟ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥ)
11. ΜΙΚΡΗ ΠΑΤΡΙΔΑ (ΣΤΟ ΠΙΑΝΟ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥ)
12. Ο ΠΑΛΙΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
13. ANGELO CHE ME L' HAI FERITO IL CUORE - ΜΕ EMILIA OTTAVIANO
14. Ο ΓΟΡΙΛΑΣ
15. ΚΑΛΗ ΣΟΥ ΝΥΧΤΑ
BONUS TRACKS
ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΦΩΝΟΥ
ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΔΥΟ ΠΙΑΝΑ ΣΤΟ ΩΔΕΙΟ ΝΑΚΑΣ
16. ΤΟ ΜΕΤΑΞΙ
17. ΣΙΩΠΗ
18 ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Σαν πυροβάτης...


Ο Ψαραντώνης (Αντώνης Ξυλούρης)-αδελφός του Νίκου και του Γιάννη Ξυλούρη- γεννήθηκε το 1942 στα Ανώγεια της Κρήτης.Πρόκειται για μια ξεχωριστή μορφή της κρητικής μουσικής, διαθέτει μία φωνή με ιδιαίτερη χροιά και προσωπικό ύφος στο παίξιμο της λύρας και των άλλων παραδοσιακών οργάνων.Άνθρωπος με αρχέγονο παρουσιαστικό και αρχέγονη φωνή καταφέρνει να προσελκύει νέους ανθρώπους φίλους της κρητικής μουσικής και όχι μόνο.Εσωστρεφής και λιγομίλητος ,σπάνια εκφράζεται με λόγια που όμως αποδεικνύουν την καθαρότητα της σκέψης του και την ειλικρίνεια των συναισθημάτων του αλλά και της καλλιτεχνικής του έκφρασης.Απο ένα μικρό ορεινό χωριό της Κρήτης κατάφερε να βρεθεί στα μεγαλύτερα εθνικ φεστιβάλ του κόσμου και να συγκινήσει ,να παρασύρει με το παίξιμο και τις ερμηνείες του κοινό με διαφορετική κουλτούρα,γλώσσα και ιδιοσυγκρασία μέσα απο την κοινή γλώσσα της μουσικής και της ειλικρινούς έκφρασης... αναγκάζοντας ακόμα και τον ίδιο τον Νικ Κέιβ να τον χαρακτηρίσει ως «τον τελευταίο Ευρωπαίο αυθεντικό ρόκερ» και «τον Έλληνα με τη μαγεμένη λύρα».
Μέσα απο το άλμπουμ «Σαν πυροβάτης» -που κυκλοφορεί από τον Μικρό Ήρωα και περιλαμβάνει ηχογραφήσεις από τις πρόσφατες ζωντανές εμφανίσεις του Ψαραντώνη στη Θεσσαλονίκη μαζί με την κόρη του Νίκη Ξυλούρη, που τον συνοδεύει στα κρουστά και το τραγούδι- ο ακροατής έχει την ευκαιρία να γνωρίσει την καλλιτεχνική προσωπικότητα του Ψαραντώνη και να γίνει κοινωνός της μουσικής του έκφρασης και της ατμόσφαιρας που επικρατεί στις συναυλίες του.Ριζίτικα τραγούδια μέσα απο την κρητική παράδοση (‘’Ο κυρ Βοριάς’’,’’Μάνα λούγε με’’,’’Κοιμάται ο ήλιος’’,’’Πότε θα κάμει ξαστεριά’’...) αλλά και πιο σύγχρονα τραγούδια (‘’Η τίγρη’’ και ‘’Να χεν η θάλασσα βουνά’’) παρουσιάζονται με το ιδιαίτερο παίξιμο της λύρας και τη μοναδική έκφραση του Ψαραντώνη.
Ο διπλός αυτός δίσκος-ζωντανή ηχογράφηση παρέχει στους μυημένους στην καλλιτεχνική έκφραση του Ψαραντώνη άλλη μια εξαιρετική μουσική εμπειρία αλλά και σ΄αυτούς τους ακροατές που έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με τη φωνή και το παίξιμο της λύρας του μια αντιπροσωπευτική εικόνα της καλλιτεχνικής του έκφρασης και της μοναδικής ατμόσφαιρας που επικρατεί σε κάθε του μουσική παράσταση.

Ο δίσκος ‘’Σαν πυροβάτης’’ κυκλοφορεί απο τις εκδόσεις ‘’Μικρός Ήρως’’.


Cd 1

1. ΝΑ ΚΑΜΩ ΘΕΛΩ ΤΑΡΑΧΗ - Ψαραντώνης
2. ΚΟΥΝΤΟΥΡΟ ΚΟΥΝΤΟΥΡΟ ΣΚΟΙΝΙ
3. ΕΜ' ΟΝΤΕ ΠΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ (Μαλεβιζιώτης)
4. Η ΤΙΓΡΗ
5. Ο ΚΥΡ ΒΟΡΙΑΣ (Ριζίτικο)
6. ΜΑΝΑ, ΛΟΥΓΕ ΜΕ - Νίκη Ξυλούρη (Ριζίτικο)
7. Η ΚΥΒΕΡΝΟΥΝΕ ΔΥΟ ΘΕΟΙ - Νίκη Ξυλούρη
8. ΤΟ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΠΟΥΛΙ - Νίκη Ξυλούρη
9. ΦΑΡΑΓΓΙ
10.ΜΙΚΙΟ ΚΟΠΕΛΙΔΑΚΙ ΜΟΥ
11.Θ' ΑΝΕΒΩ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ
12. ΚΟΙΜΑΤΑΙ Ο ΗΛΙΟΣ - Νίκη Ξυλούρη (Ριζίτικο)

Cd 2

1. ΝΑ 'ΧΕΝ Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΒΟΥΝΑ
2. ΠΟΥ 'ΝΑΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΠΟΥΛΑΚΙ ΜΟΥ
3. Ο ΔΙΑΣ (Υμνος στον Ψηλορείτη)
4. ΑΝΤΡΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΚΑΤΕΧΕ
5. ΝΑ ΚΑΤΕΧΑ ΠΟΥ ΜΕΝΕΙ Ο ΑΪΤΟΣ
6. Ο ΤΣΟΥΤΣΟΥΛΟΣ - Νίκη Ξυλούρη
7. ΤΟ ΑΧ ΔΕΝΤΡΟ ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ - Νίκη Ξυλούρη
8. ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
9. ΓΙΑΝΤΑ 'ΣΑΙ ΝΥΧΤΑ ΣΚΟΤΕΙΝΗ
10.ΠΕΤΡΑ ΒΟΥΒΗ
11.ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΧ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΩΤΙΑ
12. ΠΟΤΕ ΘΑ ΚΑΜΕΙ ΞΑΣΤΕΡΙΑ (Ριζίτικο)

Κυριακή, Μαΐου 02, 2010

Εισιτήρια διπλά...για το ''Μετρό''


Ύστερα από ένα χειμώνα ζωντανών εμφανίσεων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και σε ολόκληρη την Ελλάδα, η Νατάσσα Μποφίλιου επιστρέφει στην Αθήνα, με νέο δίσκο στις αποσκευές της και με μία ολοκαίνουργια παράσταση.Με σταθερούς συνοδοιπόρους το Θέμη Καραμουρατίδη στις ενορχηστρώσεις και το Γεράσιμο Ευαγγελάτο στην επιμέλεια του προγράμματος παρουσιάζει μια μοναδική μουσική παράσταση κάθε Παρασκευή και Σάββατο της άνοιξης στη γνωστή μουσική σκηνή ‘’Μετρό’’.Οι ήδη επιτυχημένες παραστάσεις των προηγούμενων χρόνων της καλλιτεχνικής πορείας της Νατάσσας Μποφίλιου σε συνδυασμό με τη νέα δισκογραφική δουλειά που ήδη γνωρίζει σημαντική επιτυχία προδιαθέτουν το κοινό και δημιουργούν προσδοκίες για μια εξαιρετική μουσική παράσταση.Προσδοκίες που ικανοποιούνται απόλυτα απο μια παράσταση υψηλής ποιότητας...
Με το τραγούδι οι ΄΄Ομπρέλες του Ντεμύ’’ απο το νέο τους δίσκο καλωσορίζουν το κοινό στη μουσική σκηνή και παρουσιάζουν σε διαφορετικά σημεία σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος τις σημαντικότερες στιγμές της νέας τους δισκογραφικής δουλειάς:το ‘’Μέτρημα’’ που φαίνεται να κερδίζει τις εντυπώσεις και την προσοχή του κοινού,το χαρούμενο ‘’Ραντεβού’’,τις ‘’Μεγάλες αγάπες’’,τους ‘’Πρωην’’,’’Το αστέρι μου’’.Τα ‘’Εισιτήρια διπλά’’ φαίνεται να έχουν ήδη περάσει στο κοινό που παρακολουθεί τις παραστάσεις που έτσι κι αλλιώς στην πλειονότητά του είναι μυημένο στο ύφος της Νατάσσας Μποφίλιου και παρακολουθεί την καλλιτεχνική της πορεία. Μαζί με τα ‘’Εισιτήρια Διπλά’’ που παρουσιάζονται για πρώτη φορά, παρουσιάζονται επίσης και τραγούδια-σταθμοί από τις ‘’Εκατό Μικρές Ανάσες’’, το ‘’Μέχρι το τέλος’’ και τα ‘’Τρία Μυστικά’’.Η ‘’Ασπιρίνη’’,’’Η Παρέα’’,το ‘’Σ έχω βρει και σε χάνω’’,το ‘’Μέχρι το τέλος’’,το ‘’Κοίτα εγώ’’ είναι τραγούδια που έχουν αγαπηθεί απο το κοινό που παρακολουθεί τους τρεις καλλιτέχνες και έχοντας ωριμάσει πλεον ως παλαιότερες επιτυχίες είναι πιο οικεία σε αυτό προκαλώντας και τις ανάλογες αντιδράσεις επιδοκιμασίας.Το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος καλύπτεται απο τραγούδια των τριών καλλιτεχνών.Ελάχιστες είναι οι προσθήκες τραγουδιών απο άλλους συνθέτες και ερμηνευτές στο πρόγραμμα με τις εκπλήξεις των τραγουδιών ΄΄Νυν και αεί’’ της Βίκυς Μοσχολιού και τη μίξη του ‘’Αρχηγού’’ της Χαρούλας Αλεξίου και του ‘’Bang Bang’’ της Nancy Sinatra να κερδίζουν τις εντυπώσεις...
Το πρόγραμμα που επιμελείται ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος είναι εξαιρετικά συμπαγές και διαπνέεται απο το ύφος και την αντίληψη των τριών καλλιτεχνών για τη μουσική που αποτυπώνεται στα τραγούδια που δημιουργούν και σε αυτα που επιλέγουν για να τα συνοδεύσουν στις μουσικές τους παραστάσεις.Οι εξαιρετικές ενορχηστρώσεις του Θέμη Καραμουρατίδη -που παίζει τις μελωδίες του στο πιάνο και ενίοτε συνοδεύει στα φωνητικά τη Νατάσσα Μποφίλιου- παίζουν καταλυτικό ρόλο στη δομή του προγράμματος.Όσο για τη Νατάσσα Μποφίλιου που πλέον οι ερμηνευτικές της ικανότητες είναι αδιαμφισβήτητες αποδεικνύει ότι οι ζωντανές εμφανίσεις είναι το δυνατό της σημείο καθώς της δίνουν τη δυνατότητα παράλληλα με τις ερμηνευτικές της ικανότητες να αναδείξει και την εξαιρετική θεατρικότητα στην έκφραση των τραγουδιών και τη σκηνική της παρουσία με την τσαχπινιά και τη σοβαρότητα να παρουσιάζονται στις σωστές δόσεις.Εκφράζοντας μέσα απο τις ερμηνείες της ειλικρινή συναισθήματα και αλλάζοντας ρόλους μέσα απο τις ιστορίες των τραγουδιών που ερμηνεύει αποδεικνύει ότι είναι μια εξαιρετική ερηνεύτρια. Συνοδοιπόροι της Νατάσσας Μποφίλιου είναι ο Άρης Ζέρβας στο τσέλο, ο Γιώργος Μπουλντής στο μπάσο, ο Σωτήρης Καστάνης στις κιθάρες, ο Φοίβος Κουντουράκης στα τύμπανα,ο Παναγιώτης Ράπτης στα πνευστά μαζί με τον Θέμη Καραμουρατιδη στο πιάνο ενώ οι κινηματογραφικές εικόνες του Παντελή Φραντζή λειτουργούν ως εξαιρετικό φόντο στα τραγούδια και υποστηρίζουν το πρόγραμμα.
Ενα υψηλού επιπέδου αισθητικής πρόγραμμα ,τρεις εξαιρετικοί καλλιτέχνες σ΄ένα χώρο που σέβεται το κοινό αποτελούν την εγγύηση για εξαιρετικές βραδιές τη φετινή άνοιξη.Εισιτήρια διπλά περιμένουν το κοινό για το μουσικό ταξίδι της Νατάσσας Μποφίλιου,του Γεράσιμου Ευαγγελάτου και του Θέμη Καραμουρατίδη…

O ‘’Ορφέας ‘’ είναι χορηγός επικοινωνίας της παράστασης ‘’Εισιτήρια διπλά’’.