Σάββατο, Μαΐου 24, 2008

''Λογοκρισία...χωρίς σύνορα''



Με επίσημο δελτίο τύπου που εξέδωσε η ΕΡΤ τη Δευτέρα 12-5, ανακοίνωσε τη λήξη της συνεργασίας της με τον κ.Στέλιο Κούλογλου και τις εκπομπές ''Θεματική Βραδιά'' και ''Ρεπορτάζ χωρίς Σύνορα''.Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΡΤ αναφέρει:
«Έπειτα από συνάντηση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ κ.Χρήστου Παναγόπουλου και του Γενικού Διευθυντή Τηλεόρασης, κ. Δημητρίου Γόντικα με τον δημοσιογράφο κ.Στέλιο Κούλογλου, ανακοινώθηκε στον κ.Κούλογλου ότι δε θα συνεχιστούν την επόμενη τηλεοπτική σεζόν οι εκπομπές ''Θεματική Βραδιά'' και ''Ρεπορτάζ χωρίς Σύνορα''. Η ΕΡΤ ευχαριστεί τον κ. Κούλογλου για τη συνεργασία του.»
Στη συνάντηση ο κ.Παναγόπουλος είπε στον κ. Κούλογλου ότι η συνεργασία με την εκπομπή δε θα συνεχιστεί επειδή απλά... "δεν του αρέσει"...
10 μέρες μετά την παραπάνω ανακοίνωση ,την Πέμπτη 22 Μαϊου ,και μετά απο έντονες αντιδράσεις ,προβλήθηκε η μία απο τις έως τότε λογοκριμένες εκπομπές με θέμα την ακρίβεια και τη ''γενιά των 700 € '',μια εξαιρετική εκπομπή με στατιστικά στοιχεία και συνεντεύξεις που κατέδειξαν το μέγεθος του προβλήματος της ακρίβειας ,των χαμηλών εισοδημάτων και του κόστους ζωής στην Ελλάδα -για όλους τους Έλληνες πολίτες και ιδιαίτερα για τη νέα γενιά-σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.Μια εκπομπή που προφανώς θα οδήγησε στη συνειδητοποίηση της σοβαρότητας του προβλήματος και στην ευαισθητοποίηση των πολιτών απέναντι σ 'αυτό.
Δε φαίνεται πάντως να είχε ευαισθητοποιήσει τους υπεύθυνους της δημόσιας τηλεόρασης που είχαν αρχικά ζητήσει απο τον κ.Κούλογλου να τη ματαιώσει και οι οποίοι εγκατέλειψαν την αρχική τους θέση μετά τις έντονες αντιδράσεις. Προφανώς αυτοί που δήθεν υπηρέτησαν την αδέσμευτη δημοσιογραφία-και κόπτονταν για την ελευθερία του λόγου και του τύπου στη διάρκεια της άσκησης του δημοσιογραφικού επαγγέλματος -και οι κομματικοί τους υπάλληλοι είχαν άλλη άποψη.Προφανώς γι αυτούς η συνέπεια,η αλήθεια και η αδέσμευτη δημοσιογραφία δεν έχουν πλέον βαρύνουσα σημασία μπροστά στο κομματικό τους καθήκον και τη διασφάλιση της καλής επικοινωνιακής εικόνας της κυβέρνησης...Ανάλογες εκπομπές ''δεν τους αρέσουν'' γιατί μάλλον αισθάνονται την υπευθυνότητα ή τουλάχιστον τη συνυπευθυνότητά τους για την ένταση των προβλημάτων.
Σκόπιμα παραγνωρίζουν και διαστρεβλώνουν την αποστολή της δημόσιας τηλεόρασης που ακριβώς λόγω της ιδιαιτερότητας της θέσης της στο τηλεοπτικό τοπίο οφείλει να προσφέρει στοους Έλληνες πολίτες τηλεοπτικά προγράμματα υψηλής ποιότητας -όπως οι εκπομπές ''Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα'' και ''Θεματική βραδιά''- οι οποίες δεν θα έβρισκαν εύκολα θέση και αποδοχή στα υπόλοιπα ιδιωτικά τηλεοπτικά δίκτυα που κρίνουν και αντιμετωπίζουν τα τηλεοπτικά προγράμματα με όρους εμπορικούς,με όρους τηλεθέασης.Πρόκειται για τους ίδιους ανθρώπους που ανάγουν κάθε φορά τη Eurovision σε ''εθνική υπόθεση'' και μάλιστα είχαν συμπεριλάβει τη διοργάνωση της στα πολιτιστικά επιτεύγματα της δημόσιας τηλεόρασης...!
Προφανώς υπάρχει και μια διαφορετική άποψη...η αριστερή μας συνείδηση και η δημοκρατική μας ευαισθησία επιβάλλει την προστασία και το σεβασμό της ελευθερίας του λόγου,της ελευθερίας του τύπου ,της αδέσμευτης δημοσιογραφίας και τελικά της αλήθειας...Εμείς στον πολιτισμό αποδίδουμε διαφορετική σημασία και σεβασμό...
Για εκείνους και -παρόλες τις αντιδράσεις-ο κύκλος των εκπομπών ''Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα'' και ''Θεματική βραδιά '' έχει κλείσει...Όφειλαν να γνωρίζουν ότι ο κύκλος της αλήθειας,της αδέσμευτης δημοσιογραφίας και του σεβασμού στον πολιτισμό δεν κλείνει ποτέ...Αντίθετα κλείνει ο κύκλος όσων αντιλαμβάνονται το ρόλο τους ως ‘’νταβατζήδες’’ του τηλεοπτικού τοπίου και τη δημόσια τηλεόραση ως ''μαγαζάκι'' τους...




1 σχόλιο:

Τζαγάκης Γεώργιος είπε...

Και πολύ καλά κάνετε.Γι αυτό το λόγο θα σας προσθέσω στα favourite blogs.
Ελπίζω να κάνετε το ίδιο κι εσείς.
Ευχαριστώ για την ανταλλαγή απόψεων που θα έχουμε απο σήμερα και στο εξής .Καλή συνέχεια κι επιτυχία και στα δυο blogs!