Κυριακή, Νοεμβρίου 30, 2008

''Πάμε ξανά απ' την αρχή...''


Πάμε ξανά απ’ την αρχή’’... Οδυσσέας Ιωάννου, Θάνος Μικρούτσικος, Ρίτα Αντωνοπούλου ... μια μουσική συνάντηση ενός απο τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες, ενός αξιόλογου στιχουργού και μιας νέας ερμηνεύτριας που προσπαθεί να επαναφέρει στο προσκήνιο τη διαδικασία δημιουργίας ενος δίσκου που να βασίζεται στο τρίπτυχο συνθέτης - στιχουργός - ερμηνευτής.Δεκατέσσερα τραγούδια που γεννήθηκαν μέσα απο επαφές, τηλέφωνα, φαγητά, κουβέντες, πλάκες, ανησυχίες, απο την ανάγκη και τη διάθεση των συντελεστών να συναντηθούν και να δημιουργήσουν μαζί στη λογική της παρέας που δημιουργεί μια δισκογραφική δουλειά σταδιακά και συλλογικά λαμβάνοντας υπόψιν τις ιδιαιτερότητες του κάθε συντελεστή
Χαμηλότονες μπαλάντες, δυναμικές μελωδίες με ροκ αποχρώσεις και λαϊκές συνθέσεις συγκροτούν ένα δίσκο που φέρει στις συνθέσεις αλλά και στο συνολικό ύφος του τη χαρακτηριστική σφραγίδα του Θάνου Μικρούτσικου που ως φυσικό επακόλουθο του καλλιτεχνικού μεγέθους και των εξαιρετικών συνθετικών ικανοτήτων του ξεχωρίζει μεταξύ των συντελεστών. Οι μελωδίες του στα περισσότερα κομμάτια του δίσκου φαίνονται διεκπεραιωτικές, χωρίς την καινοτομία, τη φαντασία και τις εξάρσεις του σημαντικού συνθέτη που παρόλα αυτά κατάφέρνει με την εμπειρία και την ικανότητα του να υπερβαίνει και μ ΄αυτή τη δουλειά το μέσο όρο των αντίστοιχων δημιουργιών.
Ανάμεσα στις μελωδίες του Θάνου Μικρούτσικου οι στίχοι του Οδυσσέα Ιωάννου με τη χαρακτηριστική πια και εύκολα αναγνωρίσιμη γραφή του που βασίζεται στον αφαιρετικό και μεταφορικό λόγο. Δεν ξεπερνά κι εκείνος τις καλύτερες εμπνεύσεις του παρελθόντος χωρίς να λείπουν όμως και σημαντικές στιχουργικές στιγμές στα ‘’Όλα θα γίνουν’’, ‘’Πιτσιρικάς’’(παλαιότερη στιχουργική έμπνευση του Οδ.Ιωάννου απο το δίσκο ''Θάλασσα στη σκάλα'' σε μουσική και πάλι του Θ.Μικρούτσικου με την ερμηνεία του Β.Παπακωνσταντίνου), ‘’Οι χαρτογράφοι‘’ και ‘’Εσωτερικοί μετανάστες’’.
Τέλος η Ρίτα Αντωνοπούλου που συστήνεται δισκογραφικά τον Οκτώβριο του 2007 απο το Θάνο Μικρούτσικο, παραμένει στο πλευρό του και δοκιμάζεται στα νέα τραγούδια του Μικρούτσικου και του Ιωάννου.Η Ρίτα Αντωνοπούλου είναι μια απο τις σημαντικότερες νέες ερμηνεύτριες που έχει κάνει ήδη αισθητή την παρουσία της στο χώρο με την αξιοπρόσεχτη χροιά της φωνής της, τις δυναμικές και παθιασμένες ερμηνείες της και την ιδιαίτερη σκηνική παρουσία στις ζωντανές εμφανίσεις της. Στα αδύνατα σημεία της καλλιτεχνικής της παρουσίας κάποιες υπερβολές στις –σε γενικές γραμμές -στιβαρές και ώριμες ερμηνείες αυτής της δισκογραφικής δουλειάς.
Σε γενικές γραμμές πρόκειται για μια αξιοπρόσεκτη δισκογραφική δουλειά που δεν περνάει απαρατήρητη στην έτσι κι αλλιώς φτωχή σε σημαντικές δισκογραφικές δουλειές περίοδο των τελευταίων χρόνων.Δίνεται όμως η εντύπωση ενός γενικά διεκπεραιωτικού δίσκου χωρίς πρωτοτυπία και φαντασία, χωρίς εξάρσεις κι απο τους τρείς συντελεστές. Ίσως το σημαντικότερο στοιχείο του δίσκου είναι η επαναφορά στο προσκήνιο αυτής της ξεχασμένης διαδικασίας της μουσικής συνάντησης τριών δημιουργών.
Κι αν η σημασία της συνάντησης τονίζεται κι απο τους τρείς δημιουργούς ως το σημαντικότερο στοιχείο του δίσκου, μένει ο χρόνος να δείξει αν θα συναντήσει και τις ψυχές των ακροατών...

Οι σημαντικότερες στιγμές του δίσκου: Tα εξαιρετικά ‘’Πάντα θα κλαίς τις Κυριακές’’ και ‘’Εσωτερικοί μετανάστες’’ ...

Ο δίσκος ‘’Πάμε ξανά απ΄την αρχή’’ κυκλοφορεί απο τη Legend
Πηγή φωτογραφιών: Προσωπική ιστοσελίδα της Ρίτα Αντωνοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: