Πέμπτη, Απριλίου 10, 2008

''Της νύχτας τα ηχεία''


20 χρόνια πέρασαν από τότε που ο Δημήτρης Μητροπάνος και ο Λάκης Παπαδόπουλος μας έκαναν να σιγοψιθυρίζουμε ή να τραγουδάμε δυνατά τα λόγια εκδίκησης του διαχρονικού πλέον ''Για να σ' εκδικηθώ '' και οι δύο καλλιτέχνες ξανασμίγουν πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησαν και ερμηνεύοντας μια νέα ροκ μπαλάντα με τον τίτλο ΄΄Της νύχτας τα ηχεία''(μουσική: Λάκης Παπαδόπουλος, στίχοι : Γιώργος Βρούβας) η οποία θα συμπεριληφθεί σε μια συλλογή από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Λάκη Παπαδόπουλου που θα κυκλοφορήσει το προσεχές διάστημα από τη MINOS EMI.

Οι παλιές παρέες ξανασμίγουν και αποδεικνύουν ότι δε χρειάζονται σύνθετα νοήματα και πολύπλοκες ενορχηστρώσεις για να δημιουργηθούν έντιμα τραγούδια,παρά αγνά υλικά και καλή παρέα-μια όμορφη μελωδία και δύο σημαντικοί ερμηνευτές.Το τραγούδι παίζει στης νύχτας τα ηχεία κι έρχεται να απαλύνει τα λόγια εκδίκησης του παρελθόντος...οι αρνήσεις κάμπτονται σταδιακά και μετατρέπονται σε καταφάσεις μέσα από την ηχώ της ερωτικής επιθυμίας.Οι αποστάσεις και οι εντάσεις αλλάζουν από τη μια στιγμή στην άλλη,οι ήχοι και τα συναισθήματα μπερδεύονται κι όμως αυτή η σύγχυση τελικά αποκαθιστά-''αντηχεί''- τις πραγματικές διαστάσεις των συναισθημάτων ,την αλήθεια του έρωτα.

Στης νύχτας τα ηχεία ξανά μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα ο μεγάλος λαϊκός ερμηνευτής Δημήτρης Μητροπάνος.Χαμηλότονος και μελαγχολικός ο ήχος των τραγουδιών μας ,ο ήχος της καρδιάς μας ,όλο αυτό το χρονικό διάστημα της απουσίας του ,μέχρι που ο ίδιος με μια φωνή σαν κεραυνό ήρθε να διαταράξει τη μαύρη ησυχία του προηγούμενου διαστήματος και να αποκαταστήσει τη φυσιολογική βαρύτητα και διάσταση των τραγουδιών μας ,των ήχων της καρδιάς μας.Τίποτα δεν έχει αλλάξει...όλα απλά επιβεβαιώνονται για άλλη μια φορά...αναλλοίωτη η φωνή,ίδιο το πάθος και η μοναδική ερμηνεία.Αναλλοίωτη και η δικιά μας απεριόριστη εκτίμηση στο μεγάλο λαϊκό ερμηνευτή που συνεχίζει και θα συνεχίσει να προσφέρει με τις ερμηνείες του ,το ήθος ,τη διακριτικότητα και τη σεμνότητα του τις σημαντικές υπηρεσίες του στο καλό ελληνικό τραγούδι και στο κοινό μοναδικές στιγμές ερμηνευτικής δεινότητας...


Υ.Γ. Αυτά τα λίγα λόγια αφιερώνονται στις ''μάχες'',στις ''επιστροφές'',στις ''νίκες΄΄.Ξέρεις εσύ...φίλε...να σαι πάντα καλά...


Πηγή φωτογραφίας : www.enet.gr


2 σχόλια:

ilgr είπε...

Φίλε Γιώργο,

Ψάχνοντασ για πληροφορίες για το συγκεκριμένο τραγούδι. "έπεσα" πάνω στο άρθρο σου, που συνάδει πλήρως και με τις δικές μου σκέψεις και την εκτίμηση που έχω στον Δημήτρη Μητροπάνο.

Πήρα λοιπόν την πρωτοβουλία και το μετέφρασα στα Εβραϊκά και το δημοσιεύσα μαζί με την μετάφραση του τραγούδιού στο φορουμ Ελληνικής μουσικής www.iliosradio.com που λειτουργεί μαζί με Ιντερνετικό ραδιοφωνικό σταθμό στο Ισραήλ. Ελπίζω να μην θυμώσεις.

Με τις πιο θερμές ευχές για καλό Πάσχα

Αγγελος Ραφαήλ

Τζαγάκης Γεώργιος είπε...

Φίλε Άγγελε,

Χαίρομαι πολύ για την πρωτοβουλία σου και σ΄ευχαριστώ!
Η αλήθεια είναι ότι η εκτίμησή μου στο Δ.Μητροπάνο είναι απεριόριστη έχω ασχοληθεί πολύ και θ ασχοληθώ και στο μέλλον με τον ίδιο και τις δουλειές του.
Το άρθρο αυτό αναδημοσιεύεται απο το διαδικτυακό μουσικό περιοδικό ''ΟΡΦΕΑΣ''(www.e-orfeas.gr) στο οποίο αρθρογραφώ για τη μουσική ως συνεργάτης.
Απ ότι αντιλαμβάνομαι έχεις κάποια σχέση με τη μουσική,χωρίς να γνωρίζω την ενασχόλησή σου με αυτή,οπότε ίσως θα σ ενδιέφερε να περιηγηθείς στο χώρο του περιοδικού.
Οποιαδήποτε ανάλογη πρωτοβουλία είναι ευπρόσδεκτη.
Δεν γνώριζα την ύπαρξη του συγκεκριμένου φόρουμ,θα μάθω όμως γι αυτόν περισσότερα αμέσως.
Σ' ευχαριστώ και πάλι...
Καλό Πάσχα!

Τζαγάκης Γιώργος