Κυριακή, Νοεμβρίου 30, 2008

''Ποια πάθη απο τον έρωντα''


Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων, ο μελωδικός τροβαδούρος απο τα Ανώγεια της Κρήτης, παρουσιάζει στο πρώτο μέρος αυτού του νέου δισκογραφικού εγχειρήματος μια εργασία πάνω στο κρητικό ερωτικό τρίπτυχο των έργων: «Ερωτόκριτος» του Βιτσέντζου Κορνάρου, «Ερωφίλη» του Γεώργιου Χορτάτζη και «Εύμορφη βοσκοπούλα», έργο αγνώστου ποιητή, ενώ στο δεύτερο δίσκο παρουσιάζονται δέκα ορχηστρικά κομμάτια, δέκα διαφορετικές ενορχηστρώσεις του Δημήτρη Οικονομάκη πάνω σε γνωστά ,ήδη δισκογραφημένα τραγούδια του Λουδοβίκου των Ανωγείων.
Στον πρώτο δίσκο της νέας δουλειάς, ο Κρητικός τραγουδοποιός υπογράφει τους στίχους σε τρία απο τα τραγούδια, ενώ υπάρχει και μια διασκευή του παραδοσιακού ‘’Εσύ είσαι αέρας δυνατός‘’ με τη συνδρομή στους στίχους του Κρητικού δημιουργού μαντινάδων Αριστείδη Χαιρέτη. Πάνω στα κρητικά αυτα ερωτικά κείμενα υπάρχουν ήδη δισκογραφημένες εργασίες απο το Μάνο Χατζιδάκι με την ερμηνεία της Φλέρυς Νταντωνάκη,αλλά και στο δίσκο ‘’Τέσσερεις δρόμοι για τον Ερωτόκριτο’’ με τις ερμηνείες της Λιζέτας Καλημέρη.
Σ΄ αυτή την δισκογραφική δουλειά ο Λουδοβίκος των Ανωγείων διατηρεί τη συνηθισμένη θεματολογία με επίκεντρο τον έρωτα,αυτή τη φορά όμως εστιάζει την προσοχή του στον έρωτα στην Κρήτη στα χρόνια της Αναγέννησης,μελετά τον ποιητικό λόγο των τριών ιστορικών κειμένων κι αποπειράται να τον αποδώσει μέσα απο τη δική του καλλιτεχνική οπτική. Πρόκειται για ένα έτσι κι αλλιώς δύσκολο εγχείρημα για τον τροβαδούρο των Ανωγείων και λόγω της αξίας των έργων αλλα και της παλαιότερης -και χαρακτηριστικής πλέον- για τα κείμενα εργασίας του Μάνου Χατζιδάκι. Ο τραγουδοποιός των Ανωγείων ,σ αυτή την περίπτωση αντλεί τη δύναμη απο την προσωπική σχέση και τριβή με το Χατζιδάκι και παρουσιάζει τη δική του οπτική η οποία είναι αξιοπρεπής αναλογικά με το μέγεθος του εγχειρήματος. Οι ενορχηστρώσεις του Γιώργου Παυλάκου προσθέτουν ιδιαίτερη βαρύτητα και ύφος στις μελωδίες και αποδεικνύονται καταλυτικές για τη συνολική θετική εικόνα του πρώτου δίσκου.
Στο δεύτερο CD του άλμπουμ περιλαμβάνονται δέκα ορχηστρικές παραλλαγές σε γνωστά και αγαπημένα τραγούδια του Λουδοβίκου, ενορχηστρωμένα από τον Δημήτρη Οικονομάκη. Σ’ αυτές τις ενορχηστρώσεις είναι σαφής η πρόθεση του συνθέτη να ντύσει τις μελωδίες του Λουδοβίκου των Ανωγείων με τζαζ αποχρώσεις καταλήγοντας σ΄ ένα αποτέλεσμα που ξενίζει και απομακρύνει τον ακροατή απο τις πρώτες ηχογραφήσεις των κομματιών αλλα και απο το συνολικό ύφος του καλλιτέχνη.Πρόκειται συνολικά για μια αξιοπρεπή δισκογραφική δουλειά, με το πρώτο μέρος που είναι αφιερωμένο στα ιστορικά ερωτικά κείμενα να υπερτερεί σαφώς του δεύτερου που δίνει ένα εντελώς διαφορετικό άκουσμα στις ήδη γνωστές μελωδίες του Λουδοβίκου των Ανωγείων.
Ο μελωδικός τροβαδούρος παραμένει και σ ΄αυτό το δίσκο πιστός στη μέχρι σήμερα συνολική του εικόνα ως καλλιτεχνική προσωπικότητα που κατέχει τη θέση που της αξίζει για τη διαφορετικότητα της μέσα σ΄ ένα ομοιόμορφο μουσικό τοπίο.

Τα τραγούδια του δίσκου


CD 1

1. Αν είναι και ο έρωντας σε θέλει
2. Η μέλισσα και ο άγγελος

Απο την Ερωφίλη του Γεωργίου Χορτατζη

3. Ποια πάθη απο τον έρωντα
4. Η αμυγδαλιά
5. Το όνειρο της Ερωφίλης

Από τον Ερωτόκριτο του Βιτσέντζου Κορνάρου
6. Τα θαύματα του έρωντα
7. Το μυστικό
8. Κι ήντα δεν κάνει ο έρωντας
9. Ο όρκος της Αρετούσας
10. Γέφυρα
11. Εσύ΄σαι αέρας δυνατός

Από το Κρητικό έργο ‘’Η Ευμορφη Βοσκοπούλα’’
12. Σε δέντρι, σε λιβάδια
13. Γεια και χαρά σ΄αφήνω
14. Η καθαρένια βρύση
15. Για κείνη που ρωτάς
16.Η συνωμοσία των ρόδων

CD 2

10 ορχηστρικές παραλλαγές σε τραγούδια του Λουδοβίκου των Ανωγείων

1. Σαλώμη
2. Η γιορτή των ανέμων
3. Το ρόδο της ερήμου
4. Στου Μπαρμπαρίγο την αυλή
5. Ποιο το χρώμα της αγάπης
6. Γυρεύω να΄ρθεις
7. Μάνα
8. Το πορτρέτο μιας νεράιδας
9. Δάκρυ
10 .Το δέντρο και ο άνεμος

Ο δίσκος ‘’Ποια πάθη απο τον έρωντα’’ κυκλοφορεί απο τη Lyra…

Δεν υπάρχουν σχόλια: