Σάββατο, Μαΐου 15, 2010

Πιο πέρα απο τα μάτια...



Οι εξαιρετικά επιτυχημένες φθινοπωρινές εμφανίσεις του σημαντικού τραγουδοποιού Χρήστου Θηβαίου στο Σταυρό του Νότου είχαν ως φυσικό επακόλουθο την αποτύπωση αυτών των καλλιτεχνικών παραστάσεων σ’ ένα διπλό δίσκο-ζωντανή ηχογράφηση με τον τίτλο πιο ‘’Πιο πέρα απο τα μάτια’’.Η χρονική σύμπτωση της κυκλοφορίας αυτής της ζωντανής ηχογράφησης με την επιστροφή του Χ.Θηβαίου στη γνωστή μουσική σκηνή για λίγες ακόμα εμφανίσεις στα τέλη της άνοιξης έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο έναν εξαιρετικά επιτυχημένο κύκλο μουσικών παραστάσεων.
Στο άλμπουμ ‘’Πιο πέρα από τα μάτια’’ που δανείζεται τον τίτλο του από το υπέροχο τραγούδι του Χρ. Θηβαίου σε στίχους Άλκη Αλκαίου ερμηνευμένο για πρώτη φορά εδώ από τον Χρήστο Θηβαίο αποτυπώνονται οι σημαντικότερες στιγμές της καλλιτεχνικής διαδρομής του τραγουδοποιού. Ο ίδιος ο σημαντικός τραγουδοποιός περιέγραψε στην πρόσφατη συνέντευξή του στον ‘’Ορφέα’’ και το Μιχάλη Τσαντίλα τη φιλοσοφία των φετινών ζωντανών εμφανίσεων και τη σκοπιμότητα της αποτύπωσης των σημαντικότερων στιγμών της σε μια ζωντανή ηχογράφηση ‘’... υπάρχουν για μένα καινούρια τραγούδια στο δίσκο με τη μορφή της διασκευής τραγουδιών από συναδέλφους που εκτιμώ βαθιά, τον Σωκράτη Μάλαμα και τον Παύλο Παυλίδη. Το πιο σημαντικό για μένα όμως είναι ότι ήθελα πολύ να καταγραφεί η μουσική ματιά και δημιουργικότητα του πυρήνα των μουσικών που τα τελευταία χρόνια με αγκαλιάζει και τους θεωρώ "συγκρότημα". Πολλοί έχουν μιλήσει για τους "Συνήθεις Ύποπτους" του 2010 και είναι οι Γιάννης Αγγελόπουλος, Πέτρος Βαρθακούρης, Δημήτρης Γιαννόπουλος και Βαγγέλης Στεφανόπουλος...’’.Ο Χ.Θηβαίος περιγράφει με αυτά τα λόγια μια διαφορετική καλλιτεχνική διάσταση που ξεπερνά την απλή σκοπιμότητα της παρουσίασης των σημαντικότερων στιγμών της καλλιτεχνικής του διαδρομής :την καταγραφή της μουσικής ματιάς στα τραγούδια του απο το συγκρότημα που τον συνοδεύει τελευταία στις εμφανίσεις του.
Στη ζωντανή αυτή ηχογράφηση παρουσιάζονται τραγούδια χαρακτηριστικά της διαδρομής του σημαντικού τραγουδοποιού...απο το ‘’Ημερολόγιο’’,τις ‘’Μέρες αδέσποτες’’,τον ‘’Άμλετ της Σελήνης’’,την ‘’Αγάπη’’,τη ‘’Μικρή Πατρίδα’’... ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα, που επιμελήθηκε από κοινού με τον Άγγελο Σφακιανάκη. Ένα οδοιπορικό από την εποχή των Συνήθων Υπόπτων, από την συνεργασία του με τον Θάνο Μικρούτσικο, από την συνεργασία του με τον Γιώργο Ανδρέου αλλά και επιλογές από τους προσωπικούς του δίσκους. Σαν bonus tracks περιλαμβάνονται τρία τραγούδια – το ‘’Μετάξι’’ των Σ. Μάλαμα- Ά. Αλκαίου, η ‘’Σιωπή’’ του Π. Παυλίδη και το ‘’Ημερολόγιο’’ του ίδιου του Χ.Θηβαίου - ερμηνευμένα μόνο με δύο πιάνα (Σταύρος Λάντσιας και Τάκης Φαραζής), από τη σειρά συναυλιών Ανάμεσα σε δύο πιάνα που οργάνωσε το Δίφωνο στο Ωδείο Φ. Νάκας.
Ο Χρήστος Θηβαίος με τη μοναδική χροιά της φωνής του και την ιδιαίτερη εκφραστικότητα των ερμηνειών του προσφέρει εξαιρετικές ερμηνείες στις σημαντικότερες στιγμές της καλλιτεχνικής του διαδρομής συνοδευόμενος απο μια πολύ καλή μπάντα που αποδίδει εξαιρετικά με ήχο τζαζ τις μελωδίες των τραγουδιών.




Στο δίσκο συμμετέχουν :ο Θάνος Μικρούτσικος (πιάνο), ο Γιώργος Ανδρέου (πιάνο) και η Emilia Ottaviano (τραγούδι, φωνητικά). Παίζουν οι μουσικοί: Βαγγέλης Στεφανόπουλος (πιάνο, πλήκτρα, ηλεκτρική κιθάρα, βιολί), Πέτρος Βαρθακούρης (κοντραμπάσο, κιθάρα, φωνητικά), Γιάννης Αγγελόπουλος (τύμπανα, φωνητικά) και Δημήτρης Γιαννόπουλος (φλάουτο, melodica, soprano και tenoro σαξόφωνο, dizi, φωνητικά) που είχε και την επιμέλεια της ορχήστρας.

Ο δίσκος αφιερώνεται στη μνήμη του Συνήθους Υπόπτου Τάσου Λώλη.

Ο δίσκος ‘’Πιο πέρα απο τα μάτια’’ κυκλοφορεί απο τη Legend.


CD 1

1 ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ
2 ΞΗΜΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ
3 ΧΟΡΕΥΩ
4 ΜΕΡΕΣ ΑΔΕΣΠΟΤΕΣ
5 ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΕΝΟΣ ΑΠΟΚΡΥΦΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ
6 ΑΣ ΧΑΘΕΙΣ
7 ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΡΧΕΤΑΙ
8 ΑΝ ΑΚΟΥΣ
9 ΓΥΝΑΙΚΑ - ΜΕ EMILIA OTTAVIANO
10 ΜΑΥΡΟ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙ
11. ΜΑΥΡΟ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙ - ΜΕ EMILIA OTTAVIANO
12 Ο ΑΜΛΕΤ ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ - ΠΙΑΝΟ ΘΑΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ
13 ΘΕΛΩ ΤΗ ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΦΥΓΕΙΣ
14 ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΑΛΛΟΣ
15 ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΙΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΕΝΑ ΤΣΙΓΑΡΟ

CD 2

1. ΠΙΟ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ
2. ΚΟΡΟΝΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
3. ΑΓΑΠΗ
4. ΤΡΑΠΟΥΛΑ
5. ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ
6. ΜΕΙΝΕ
7. ΜΕ ΚΥΝΗΓΑΕΙ Η ΘΑΛΑΣΣΑ
8. ΘΑ 'ΘΕΛΑ ΝΑ 'ΣΟΥΝ ΕΔΩ
9. ΒΡΟΧΗ ΜΟΥ
10. ΑΒΑΤΟ (ΣΤΟ ΠΙΑΝΟ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥ)
11. ΜΙΚΡΗ ΠΑΤΡΙΔΑ (ΣΤΟ ΠΙΑΝΟ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥ)
12. Ο ΠΑΛΙΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
13. ANGELO CHE ME L' HAI FERITO IL CUORE - ΜΕ EMILIA OTTAVIANO
14. Ο ΓΟΡΙΛΑΣ
15. ΚΑΛΗ ΣΟΥ ΝΥΧΤΑ
BONUS TRACKS
ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΦΩΝΟΥ
ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΔΥΟ ΠΙΑΝΑ ΣΤΟ ΩΔΕΙΟ ΝΑΚΑΣ
16. ΤΟ ΜΕΤΑΞΙ
17. ΣΙΩΠΗ
18 ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια: